Sezaryen Sonrası İyileşme Süreci
Normal doğum gerçekleşmediği zaman tercih edilen sezaryen sonrası iyileşme süreci biraz uzun olabiliyor. Bazı önlemlerle bu sürenin daha fazla uzamasının önüne geçilebiliyor. Anneler gebelik ve doğumun, bedenlerinde yaşattığı büyük değişimlerin farkında olarak sezaryen süreci hakkında endişeye kapılabiliyorlar. İyileşme süresinin kilit meselesi sezaryen yarasının bakım ve temizliğidir. Bu zorlu bir süreç olup, sezaryenin aslında bir ameliyat olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yara oldukça titiz bir bakımı gerekli kılar. En az doğum süreci kadar sezaryen yarasının iyileşmesi de kritik öneme sahiptir. Sezaryenle doğum yapmış annelerin yaraları yaklaşık 6 haftada iyileşmektedir. Sezaryen operasyonunu takiben dinlenmek ve bebekten başka ağırlık kaldırmamak gerekir.
Bazı Öneriler
Anneler oturur pozisyonda veya yürüdükleri esnada karın bölgesini koruma adına dik durmalıdırlar. Gülecekleri ya da öksürecekleri sırada fazla sarsılmamalıdırlar. Bu esnada karnın tutulması gerekir. Doktorlar sezaryen sonrası iyileşme süreci daha ağrısız yaşansın diye ağrı kesiciler vermektedirler. Bilinmesi gereken şey bu ilaçların bebeğe zarar vermiyor oluşudur. Sezaryen olduktan sonra bol miktarda su içilmesi önemlidir. Zira bu şekilde sıvı kaybının önüne geçildiği gibi doğum sırasında gelmesi söz konusu olan kasılmaların sayısı azalacaktır. Enfeksiyon riskine karşı sezaryen sonrasında yara bakımı kritik öneme sahiptir. Sezaryende de her yarada olduğu gibi enfeksiyon riski vardır. Bazı enfeksiyon alametlerine dikkat çekmek bu aşamada yararlı olacaktır.
Enfeksiyon Göstergeleri
Sezaryen yarasının şiş ve kırmızı renkte olması ve kanamalar sezaryen sonrası iyileşme süreci konusunda endişelendirici bir enfeksiyon göstergesidir. Annenin ateşi yükseliyor ve yara çevresine aşırı acı oluşuyorsa bu da enfeksiyona işaret eder. sezaryen olan anneler bebeklerini emzirirken acı çeker. Bunu engellemek adına sezaryen yarasının üstüne bir yastık konulabilir. Bununla birlikte bazı emzirme pozisyonu anne adaylarını rahatlatmaktadır. Bunlardan biri futbol tutuşu adını taşımaktadır. Bu yöntemde bir elle bebeğin başı ve boynu tutulurken diğer elle belinden tutulur. Bebeğin bacakları kolunun arka tarafından sarkıtılır. Yan yatış uygulanarak hafif sağa yatan anne ve bebeği aynı meme ucuna gelecek şekilde yan yana yatırılır.