Atkins Diyeti Nedir ?

by admin
atkins diyeti

Atkins Diyeti

 

atkins diyeti  Dengeli ve düzenli beslenmek, sağlıklı yaşamın en önemli unsurları arasında yer alır. Boy ve kilo orantısı, beden kitle endeksi oranı uyumlu olan kişiler, sağlıklı bir bünyeye, makine gibi çalışan bir metabolizmaya ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olur.

Şüphesiz ki bu durum, kişiyi hastalıklardan ve diğer dış tehditlerden koruyan güçlü bir form sağlar. Spor ile desteklenen böyle bir yapı neredeyse kusursuz hale gelir. Bazı durumlarda ise günlük hayat, şehir yaşamı ve çalışma ortamı sebebiyle kişiler, beslenme düzenine dikkat etmez ve spor yapmaya vakit bulamaz. Böyle durumlarda ortaya sağlıksız, aşırı kilolu yada zayıf bir beden yapısı, yetersiz yada fazla beslenme neticesinde sağlıklı yapısı bozulmuş bir metabolizma çıkar. Bu durumda, yaşamını sağlıklı sürdüremeyen kişilerde çeşitli hastalıklar ve şikayetler meydana gelir.

Buna benzer durumlarda ilk akla gelen diyetisyenler ve onların diyet programlarıdır. Diyet programları genelde kilolu kişiler için düşünülen bir çözüm olarak düşünülse de, zayıf yapılı kişiler için kilo almaya yönelik diyet türleri de mevcuttur. Atkins diyeti ise, kilo vermeye yönelik bir diyet beslenme programı türüdür.

Diyet programı, adını Dr. Robert Coleman Atkins’ten almıştır. Diyetin hazırlayıcısı Dr.Atkins, hastalarına yağ ve protein açısından zengin bir beslenme programı hazırlamış ve karbonhidrat tüketimini düşük tutarak hastalarının tokluk süresini uzatmayı ve bu sayede kontrollü olarak kilo vermelerini hedeflemiş.

Atkins diyetinin beslenme düzeni %55 oranında yağ, %25 oranında protein ve %20 oranında karbonhidrattan oluşuyor. İnsan metabolizmasının iki temel enerji kaynağı yağ ve karbonhidratlardır. Dr. Atkins, diyetini oluştururken bu bilginin ışığında hareket etmiş ve düşük karbonhidrat tüketiminin etkisiyle vücudun enerji için yağı kullanacağını düşünmüş ve böylece yağ yakımı vasıtasıyla kilo kaybını prensip olarak belirlemiş.

Atkins diyetinde, yüksek protein içeren gıdalar, lif yönünden zengin sebzeler ve kaliteli, sağlıklı yağlar tercih edilir. Süt ve süt ürünleri, et ve türevleri, beyaz et dahil olmak üzere pastırma ve sucuk gibi emülsüfiye et ürünleri, yumurta, brokoli, ıspanak, kuşkonmaz, fasülye, biber, patlıcan, brüksel lahanası, salatalık, kereviz, enginar, pırasa, kabak ve domates gibi düşük proteinli ve yüksek lifli sebzeler, badem, ceviz, fındık gibi protein yüklü kuruyemişler ve zeytinyağı, avakado yağı ve hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağların tüketilmesi önerilir.

SAĞLIKLI ve KONTROLLÜ KİLO KAYBI

Atkins diyeti ile ilk haftada 2-3 kilo sonraki haftalarda ise istikrarlı olarak 1-3 kilo verilebilir.

You may also like

Leave a Comment